Pasztell portré
 

Fotó-tippek

Mire figyelj

Fotó kiválasztása portréhoz

Előszó

A fényképek, amelyeket küldesz és a portré elkészítésnél használok, a legfontosabb részei a festés folyamatának.

Mivel fényképről dolgozom, az elkészült portré függ az általad küldött fénykép minőségétől. Az általam készített portrék megmutatják a személy/állat személyiségét, egyéniségét, jellemzőit.

A fotó a kulcs, így kérlek, a legjobb fényképeket küldd el, minél többet, annál jobb. Ne feledd, csak azt tudom megfesteni, amit látok a fotókon, ami nem látszik, az rejtve marad

Olvasd el a Állatok fényképezése oldalamat, ha úgyérzed új fényképeket szeretnél készíteni kedvencedről.

kiselefant

Analóg vagy digitális fényképezőgépek

Manapság könnyebb fényképezni, mint régen. Ennek oka, hogy népszerűek a digitális fényképezőgépek, amelyeket mindenhová magunkkal vihetünk.

Természetesen a legtöbb mobiltelefonnak is használjuk a kameráját, hogy a pillanat el ne illanjon. De még sok emlék maradt az analóg fényképezőgépek által készített képeken, fotóalbumokban.

Én a nagyméretű, digitális képeket részesítem előnyben, de ha van megfelelő minőségű papírképed, azt is elküldheted.

Az eredeti papírképeket visszaküldöm az elkészült festménnyel együtt.

Fénykép méretek

Digitális képek

A lehető legnagyobb méretű képet küldd. Az eredeti, módosítatlan kép, amit a fényképezőgépről letöltesz, a legjobb. Ha az eredeti kép mégsincs meg, bizonyosodj meg arról, hogy elég nagy ahhoz, hogy elküldd nekem.

Normál papír képek

Különböző papírképek készültek. Vannak általános méretek, amelyeket nagyításkor használnak. Küldd el ezt a képet, vagy ha a negatív megvan, akkor egy nagyobb képet nagyíttass amit részemre küldesz.

Éles és tiszta képek

A legjelentősebb rész a fotó élessége. A jó portré elkészítéséhez elengedhetetlenek a részletek és a pontos szín meghatározása. A kép ne tartalmazzon nagyon-nagyon sötét árnyékot ami egy részét láthatatlanná teszi a személynek/állatnak. Röviden, nem tudom megfesteni azt, amit nem látok…

A téma elhelyezése

Küldj olyan képet, ahol a téma kitölti a teljes képet, de ne legyen levágva olyan rész, amelyiket szeretnéd, ha rajta lenne a készítendő képen. A fénykép, amelyiken a tárgy túl messze van, nem ad tiszta, éles képet a témáról.

Válaszd ki azt a képet, amelyiken egy szintben készítettél a kép témájával. Azok a fényképek, amelyek lefelé irányulva készülnek, nem alkalmasak portré készítésre, kivéve, ha direkt ilyen merész festői stílusra vágysz.

Természetes megvilágítás

Amikor csak lehetséges, próbálj szabadteren, természetes megvilágításban fényképezni. Kerüld a vakító napfényt és a túl sötét árnyékot is, amelyek eltorzítják, elhalványítják a színeket.

Ha a fotó beltérben készült, válassz természetes megvilágításban, pl. ablakon beeső fényben készült fényképet.

Több téma és a háttér

Több téma

Nem kell, hogy egy fotón legyen az összes szereplő ábrázolva amelyekről a festmény készül.

Háttér

Ha lehetséges, olyan fotót küldj, amely a Neked tetsző hátteret mutatja. Amennyiben nem lehetséges, lecserélem egy hozzá illő háttérre.

Szerzői jog által védett fotók

Ha a kedvenc fényképedet valaki más, esetleg profi fényképész készítette, kérj engedélyt a fotó felhasználásához referenciaként a portré elkészítéséhez.

Tájékoztasd, hogy afestett kép személyes használatodra készül.